Härliga 60-tal!

Ett nyskapande ungdomsmode slog igenom. Mary Quant från London slog igenom över en natt när hon lanserade kort-kort. OP-modet var stort med svart-vita plagg i optiska mönster. Engelsmannen Vidal Sassoon blev världsberömd med sina nya, kortklippta, geometriska frisyrer. Make upen för dagen var stora svartmålade rådjursögon. Alla ville se ut som Twiggy!

Beatles var heta och dominerade musiken totalt. Swinging London! Även Paco Rabanne, André Coureges och Pierre Cardin var ytterst tongivande modeskapare på 60-talet. Minimalisten Rudi Gernreich gjorde avancerade baddräkter. I Stockholm öppnade Gul och Blå sin första butik som snabbt blev Butiken Nr 1 för alla som ville hänga med.

Köerna slingrade sig långa när en ny leverans av deras åtråvärda jeans anlänt.

Jag var begeistrad över allt det nya som skapades och gjorde naturligtvis själv OP-mönstrade stickade klänningar, kort-korta kjolar och klänningar i schackrutigt, snedrandigt och zig-zag-mönstrat i svart-vitt. Superroligt mode! 1965 blev min dåvarande man Lars-Magnus Lindgren Oscars-nominerad för filmen ”Käre John” som han regisserat och skrivit manus till.

Jag hade gjort kläderna till filmen.

På förmiddagen innan Oscars-galan uppträdde jag i en ”flaggklänning” i blått och gult (svenskt så det förslår!) och fotograferna var ivriga som rävar! På kvällen för själva galan, när man visar upp sig på röda mattan, bar jag en egendesignad, superhäftig, aftonoverall. Den var med sina hål i ryggen och i sidorna modesensationell.

Overallen hade vida ben och färgerna var orange, cerise och lila. Nu blev fotograferna om möjligt ännu mer ivriga och den franske, ursnygge, skådespelaren Alain Delon (min idol) ville få kontakt med mig, men det är en annan historia!